RUDIS v Srbiji zgradil svojo prvo vetrno elektrarno z nazivno močjo 9 MW

V oktobru 2023 je RUDIS priključil svojo 9 MW vetrno elektrarno VE Alibunar I na 20 kV distribucijsko omrežje in v omrežje oddal prve MWh proizvedene električne energije.

V družbi RUDIS pospešujemo razvoj programov, ki so ogljično nevtralni in imajo dolgoročno prihodnost v svetu, zato je usmeritev družbe RUDIS tudi lastno investiranje v obnovljive vire energije (OVE).

V oktobru 2023 je RUDIS priključil svojo 9 MW vetrno elektrarno VE Alibunar I na 20 kV distribucijsko omrežje in  v omrežje oddal prve MWh proizvedene električne energije. Elektrarna bo letno proizvedla od 27 do 29 GWh električne energije, kar zadošča za oskrbo 6.000 gospodinjstev.

 

V začetku leta 2022 je RUDIS v Srbiji kupil podjetje Balkan Electric doo Vršac, ki je razpolagalo s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem za postavitev vetrnega polja VE Alibunar 1 s tremi vetrnicami nazivne moči po 3 MW. Občina Alibunar leži cca. 50 km severovzhodno od Beograda na področju južnega Banata, kjer je več kot 80 % vetrnega potenciala v Republiki Srbiji.

 

Vetrne turbine tip WD164-3300 je dobavila kitajska družba Zhejiang Windey Co., Ltd., ki je šesti največji proizvajalec vetrnic na svetu. 

 

Osnovni podatki in glavni sestavni deli vetrne turbine:

  • Nazivna moč vetrne turbine 3,3 MW
  • Stolp - višina 97,5 m, sestavljen iz štirih segmentov, premer stolpa spodaj: 4.800mm
  • Gondola z maso 116 ton je nameščena na vrhu stolpa, v njej je vgrajeno večino tehnološke opreme
  • Rotor s tremi lopaticami dolžine 82 m, premer rotorja 164 m,(skupna maksimalna višina 179,5 m)
  • Generator nazivne moči 3,3 MW(pretvorba mehanske energije v električno)
  • Krmilni sistem (skrbi za obračanje v optimalni smeri glede na veter)
  • Energetski transformator  za pretvorbo napetosti generatorja ki znaša 1140 V na 20 kV
  • Srednje-napetostni stikalni blok
  • Sistem vodenja in upravljanja vetrne turbine (SCADA)

 

Vetrnice so preko skupnega SN stikalnega bloka in kablovoda povezane na cca 1000 m oddaljeno obstoječo 20 kV transformatorsko postajo »Alibunar mini«.

Vetrnice so preko skupnega SN stikalnega bloka in kablovoda povezane na cca 1000 m oddaljeno obstoječo 20 kV transformatorsko postajo »Alibunar mini«.

 

Vrednost investicije znaša 15,522 milijonov EUR. 75 % sredstev je zagotavila Nova Ljubljanska banka d.d. Ljubljana na osnovi kredita z ročnostjo 15 let. 25 % vrednosti investicije znaša lastna udeležba družbe RUDIS.

 

RUDIS je v celoti izvajal, koordiniral in vodil vse potrebne aktivnosti za izgradnjo elektrarne, od izbora in nabave opreme, vodenja del na gradbišču, montaže opreme ter koordinacije pridobivanja potrebnih soglasij in dovoljenj.

 

Vso proizvedeno energijo iz vetrne elektrarne na osnovi dolgoročne pogodbe o odkupu električne energije odkupuje družba PLC Interenergo d.o.o., Beograd, ki je elektrarno vključila v svojo bilančno skupino Interenergo - Kellag in tudi izvaja balansiranje proizvedene električne energije.

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Sprejmi piškotke Kaj so piškotki?