Zamenjava sistema transporta pepela in žlindre v Termoelektrarni Nikola Tesla A v Srbiji

Rudis je 15.8.2023 kot vodilni član »Konzorcija AHS« podpisal pogodbo z naročnikom Elektroprivreda Srbije za zamenjavo sistema transporta pepela in žlindre v Termoelektrarni Nikola Tesla A

Termoelektrarne, ki so v okviru Elektroprivrede Srbije (EPS), vsako leto porabijo 30 milijonov ton lignita. Produkt zgorevanja je približno 5,5 milijona ton pepela in žlindre na leto, odloženih na odprtih odlagališčih s skupno površino 1.200 ha. Termoelektrarna "Nikola Tesla A" se nahaja ob reki Savi v bližini Obrenovca, približno 41 km JZ od Beograda. Je največja termoelektrarna v Srbiji in vključuje šest enot (A1-A6) s skupno neto močjo 1765 MW.

 

»Konzorcij AHS« poleg vodilnega člana RUDIS sestavljajo podjetja MVM EGI Zrt. iz Madžarske in dva lokalna partnerja, Energotehnika – Južna Bačka in Millennium Team. Pogodbena vrednost projekta je 160 milijonov evrov, dela se bodo izvajala 42 mesecev in obsegajo zamenjavo obstoječega sistema za transport pepela in žlindre na štirih blokih Termoelektrane Nikola Tesla (enote A3-A6). Trenutni način ravnanja z odpadnimi produkti zgorevanja lignita, ki temelji na tehnologiji transporta redke hidromešanice z razmerjem tekoče in trdne faze 10 : 1 (10 delov vode, 1 del pepela) že dalj časa ni več okoljsko sprejemljiv in je v nasprotju z zakonskimi zahtevami in sedaj znanimi tehnološkimi rešitvami. Večji del vode, ki je potrebna za hidravlični transport se vrača nazaj v elektrarno, del te vode izhlapi in  pronica v tla, podzemne vode in odteka v reko Savo, ki teče tik ob deponiji.

 

Z izvedbo projekta »Zamenjava sistema transporta pepela in žlindre TENT A« bodo vsi odpadni produkti (elektrofiltrski pepel, kotlovski pepel, žlindra in sadre) pomešani skupaj v razmerju 1:1 (1 del trdnih snovi in samo 1 del vode), tako da bo produkt odlaganja tako imenovana gosta hidromešanica.

 

Navedeni način ravnanja oziroma mešanja odpadnih produktov je skladen s priporočili BREF referenčnega dokumenta.

 

Obseg del po pogodbi z EPS zajema sledeče sisteme:

  • sistem zbiranja elektrofiltrskega pepela izpod obstoječih elektrofiltrov s pnevmatskim transportom pepela v silos pepela
  • sistem zbiranja kotlovskega pepela in žlindre izpod obstoječih blokov ter transport leteh do procesa mešanja
  • sistem skladiščenja elektrofilterskega pepela in doziranje v proces mešanja
  • sistem za dovod suspenzije sadre v proces mešanja
  • sistem mešanja odpadnih produktov z vodo v razmerju 1:1
  • črpališče goste hidromešanice in transport na deponijo
  • pomožni sistemi za delovanje postrojenja (sistem komprimiranega zraka, procesna voda,…)
  • elektroenergetski sistem
  • inštrumentacija in sistem upravljanja.

Za navedene sisteme bo izvajalec, Konzorcij AHS, izdelal projektno dokumentacijo, zgradil objekte, dobavil in zmontiral tehnološko opremo, izvedel hladne in vroče zagone, šolanje naročnikovega osebja in dokazovanje pogodbenih parametrov v času poskusnega 30-dnevnega obratovanja.

RUDIS bo kot vodja »Konzorcija AHS« izvajal vodenje in koordinacijo celotnega projekta in izvedel  tri samostojne sisteme: sistem pnevmatskega transporta elektrofilterskega pepela, skladiščenje elektrofilterskega pepela ter doziranja v proces mešanja in sistem ravnanja s suspenzijo sadre.

Pogodbena dela se bodo izvajala v okviru obstoječih elektro sistemov termoelektrarne in dejavnosti na lokaciji. Dela se bodo izvajala tako, da bo čim manj moteno delovanje elektrarne. Novi sistem ravnanja bo zagotovil boljšo kakovost zraka s preprečevanjem razprševanja pepela z vetrom ter zaščitil podzemne vode, reko Savo in tla pred onesnaževanjem.

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.
Sprejmi piškotke Zavrni piškotke Kaj so piškotki?