Europe direct Zasavje je dne 28.3.2023 organizirala okroglo mizo z naslovom Zasavje, sončna regija prihodnosti

Na njej je sodeloval g. Samo Kreže, direktor projektov v družbi RUDIS in vodja izgradnje Rudisove sončne elektrarane Blate

Europe direct Zasavje je dne 28.3.2023 organizirala okroglo mizo z naslovom Zasavje, sončna regija prihodnosti. Na njej je sodeloval g. Samo Kreže, direktor projektov v družbi RUDIS in vodja izgradnje Rudisove sončne elektrarane Blate.

 

Zasavje je področje treh dolin, pa vendar ima veliko sončnih področij, ki se jih lahko izkoristi za pridobivanje sončne energije. Eno takšnih lokacij -  degradirano območje bivšega dnevnega kopa Rudnika Trbovlje – Hrastnik nad Hrastnikom (opuščena rudniška deponija) je izkoristil RUDIS za postavitev sončne elektrarne Blate z nazivno močjo 1,5 MW(p).

 

Na okrogli mizi je gospod Kreže predstavil potek projekta izgradnje SE Blate od pridobivanja vseh potrebnih dovoljenj, same gradnje do priklopa na elektro distribucijsko omrežje,  ter tudi Rudisove načrte na področju obnovljivih virov energije. 

V RUDIS-u že načrtujemo gradnjo naslednje sončne elektrarne na področju Unično, Hrastnik, ki v prvi fazi omogoča gradnjo elektrarne nazivne moči 0,7 MW in kasnejšo razširitev na 1,5 MW.

 

Na SE Blate razvijamo projekt prigradnje baterijskega hranilnika, ki bo zagotovil prožnejšo prodajo električne energije na trgu. V Srbiji, na področju Banata, RUDIS gradi svojo prvo vetrno elektrarno z nazivom VE Alibunar 1, nazivne moči 9 MW.  Poleg investitorstva v lastne kapacitete proizvodnje »zelene« energije, RUDIS izvaja tudi postavitve sončnih elektrarn za znanega naročnika.

 

Na okrogli mizi je sodeloval tudi vodja projekta Sončne elektrarne Prapretno in predsednik Energetske zadruge Zeleni Hrastnik, ki bo postavila največjo skupnostno sončno elektrarno v Sloveniji.

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Sprejmi piškotke Kaj so piškotki?