Črpalna hidroelektrarna Avče na reki Soči

Rudis je z japonskima partnerjema zgradil prvo črpalno hidroelektrarno v Sloveniji

Črpalne elektrarne so pomemben člen v razvitih elektroenergetskih sistemih z velikim deležem pasovne proizvodnje, kjer se pojavljajo viški energije v času manjše porabe, obenem pa so velike potrebe po vršni energiji. Posebnost črpalne hidroelektrarne (ČHE) Avče je v tem, da v času manjše porabe in nizkih cen električne energije, to je ponoči in ob vikendih, črpa vodo v zgornji akumulacijski bazen prostornine 2.170.000 m3, v času povečane porabe in visokih cen električne energije ob dnevnih konicah pa proizvaja električno energijo. Črpalne hidroelektrarne so trenutno edini možen način skladiščenja električne energije za čas najvišje porabe, kar omogoča boljši izkoristek razpoložljivih vodnih virov.

Rudis je skupaj z japonskima partnerjema Mitsubishi Electric Corporation in Sumitomo vgradil  srce črpalne elektrarne Avče – črpalko/turbino,  motor/generator z vzbujalnim sistemom in pomožne sisteme elektrarne.

Prva črpalna elektrarna v Sloveniji in prva reverzibilna črpalna elektrarna tega tipa v Evropi

ČHE Avče letno proizvede 426 GWh elektrike. Ključna prednost te elektrarne je proizvodnja tako imenovane vršne energije iz obnovljivega vira. Zaradi prilagodljivosti dnevnim potrebam potrošnikov ima ta elektrarna posebno velik pomen pri zagotavljanju stabilne preskrbe z elektriko v slovenskem elektroenergetskem sistemu.

Naročnik:
Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o.
Zgrajeno:
2010
Obseg del:

Projektiranje, dobava in montaža opreme (črpalka/turbina, motor/generator z vzbujalnim sistemom, pomožni sistemi) 185 MW ČHE Avče »na ključ«.

Tehnologija:

Strojnica ČHE Avče je jaškastega tipa. Strojnični jašek krožnega preseka ima notranji premer 18 m in je globok 80 m. Agregat se nahaja v dnu jaška.

Moč črpalke/turbine znaša 185 MW v generatorskem režimu in 180 MW v črpalnem režimu.

Agregat je izveden tako, da omogoča spreminjanje hitrosti vrtenja od - 4 do + 4 % nazivne hitrosti 600 vrtljajev na minuto (varspeed).

Prednost ČHE Avče je v izvedbi z asinhronskim motorjem, ki poenostavlja spreminjanje hitrosti in omogoča večje izkoristke.

 Agregat s spremenljivo hitrostjo omogoča večjo prilagodljivost razmeram v elektroenergetskem sistemu in sicer regulacijo frekvence v omrežju ali spreminjanje moči v črpalnem režimu pri večjih spremembah bruto padca.

Opis del:

Izvedba projekta se je začela z izdelavo projektne dokumentacije in modelskega testa v letu 2005. Glavna tehnološka oprema je bila dobavljena iz Japonske. Pomožne sisteme je projektiral Rudis, v izvedbo pa je v največji meri vključil slovenske dobavitelje.

Tudi vso montažo opreme je izvedel Rudis, japonski partnerji so izvajali nadzor montaže in testiranj ter zagonov. Poskusno obratovanje elektrarne in šolanje naročnikovega osebja je bilo izvedeno v prvi polovici leta 2010.

Tehnični podatki:
  • Maksimalni bruto padec: Hb = 521,00 m
  • Koristni volumen vode: Vk = 2.170.000 m³
  • Instalirani pretok (generatorski režim): Qi = 40 m³/s
  • Instalirani pretok (črpalni režim): Qč = 34 m³/s
  • Instalirana moč turbine: Pi = 185 MW
  • Instalirana moč črpanja: Pč = 180 MW
  • Letna proizvodnja električne energije: El = 426 GWh
  • Letna poraba energije za črpanje: Eč = 553 GWh
Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.
Sprejmi piškotke Zavrni piškotke Kaj so piškotki?