Obnova hidroelektrarne Doblar 1 na reki Soči

Z obnovo HE Doblar 1 Rudis potrjuje sloves specialista za gradnjo in obnovo hidroelektrarn

HE Doblar 1 je akumulacijsko derivacijska hidroelektrarna, ki skupno s HE Doblar 2 obratuje v odvisnosti od razpoložljivih pretokov Soče tudi vršno, pri čemer ima možnost dnevne izravnave pretokov v akumulaciji Podselo. Trije vertikalni agregati HE Doblar 1 s Francisovo turbino in sinhronskim generatorjem so bili v obratovanju od leta 1939, oprema agregatov ter ostala strojna oprema sta bili dotrajani in zastareli.

Zamenjava opreme je bila nujno potrebna za zanesljivo in varno obratovanje hidroelektrarne tudi v prihodnje. Na reki Soči je Rudis v preteklosti že zgradil elektrarni Doblar 2 in Plave 2. Odlično izvedena referenčna projekta ter sloves zanesljivega in korektnega partnerja so Rudisu omogočili, da je skupaj s konzorcialnim partnerjem Litostroj Power pridobil tudi obnovo HE Doblar 1.

Naročnik:
Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o.
Zgrajeno:
2013
Obseg del:

Zamenjava vseh treh agregatov hidroelektrarne nazivne moči po 16 MVA s spremljajočimi gradbenimi deli.

Opis del:

Pogodba obsega izvedbo modelskega testa, izdelavo projektne dokumentacije, izdelavo in dobavo opreme, demontažo obstoječe opreme, montažo nove opreme in izvedbo zagonskih preizkusov s pogodbenim poskusnim obratovanjem.

Obnova hidroelektrarne poteka sukcesivno po posameznih agregatih, kar ob zamenjavi enega agregata omogoča nemoteno obratovanje drugih dveh in s tem proizvodnjo električne energije.

Dela na zamenjavi prvega agregata so se pričela v letu 2010, od septembra 2011 pa ta agregat že s polno močjo proizvaja električno energijo v elektroenergetsko omrežje Slovenije. Zadnji agregat bo spuščen v obratovanje v letu 2013.

Tehnični podatki:

Skupna instalirana moč: 30 MW

Letna proizvodnja: 150.000 MWh

Turbina:

Število agregatov: 3

Tip turbine: Francis, vertikalna

Nazivna vrtilna hitrost turbine: 300 min-1

Maksimalni pretok skozi turbino: 33,00 m3/s

Nazivna moč turbine: 9.350 MW

Maskimalna moč: 13.315 MW

Ubežna hitrost: 600 min-1

Generator:

Število: 3, trifazni sinhroni

Nazivna moč: 16 kVA

Nazivna medfazna napetost: 10,5 kVA

nazivni cos φ: 0,80

Nazivna frekvenca: 50 Hz

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.
Sprejmi piškotke Zavrni piškotke Kaj so piškotki?