Priprava in transport odpadnih produktov za novi 600 MW Blok 6 v Termoelektrarni Šoštanj

Gradnja sistema za pripravo in transport odpadnih produktov bloka 6 je kompleksen in izvedbeno zahteven lot izgradnje pomožnih sistemov nove termoelektrarne.

 

Za zanesljivo energetsko oskrbo Republike Slovenije je bil v Termoelektrarni Šoštanj zgrajen nov 600 MW energetski blok, poimenovan Blok 6. Gradnja je bila obsežna, tako da je naročnik razpis razdelil na več zaključenih celot (LOT-ov). Uspešno zaključeni referenčni projekti so Rudisu omogočili pridobiti, poleg izgradnje naprave za razžveplanje dimnih plinov in izgradnje hladilnega sistema novega bloka, tudi gradnjo sistema za pripravo in transport odpadnih produktov. Objekti so locirani na severni strani Bloka 6. Rešitve priprave odpadnih produktov omogočajo ustrezno skladiščenje v smislu zanesljivega obratovanja in komercialne izrabe pepela in sadre.

Pri gradnji so bile uporabljene preverjene in v praksi preizkušene tehnologije na področju priprave in transporta odpadnih produktov.

V juniju 2013 je Rudis zaključil z dobavo in montažo cevnega gumi transporterja iz mešalnice Bloka 4 (CGT4) ter ga predal naročniku v obratovanje. Sistemi priprave in transporta odpadnih produktov so bili pripravljeni na poizkusno obratovanje v septembru 2014.

 

Naročnik:
Termoelektrarna Šoštanj
Zgrajeno:
2015
Obseg del:

Pogodba je bila z naročnikom podpisana v oktobru 2012 po principu »na ključ«.

Opis tehnologije:

Izgradnja sistema priprave in transporta odpadnih produktov Bloka 6 obsega naslednje sklope:

  • Transport žlindre, ki zajema transport žlindre od odžlindrovalnika v kotlovnici bloka 6 do sejalno-drobilnega postrojenja za žlindro, skladiščenje žlindre v silosu in doziranje na odvozni cevni gumi transporter
  • Pnevmatski transport elektrofiltrskega in grobega pepela do silosa pepela

 

  • Sušenje suspenzije sadre ter skladiščenje osušene sadre v silosu sadre, polnjenje vagonov/kamionov za prodajo
  • Mešalnica elektrofiltrskega pepela in suspenzije sadre, doziranje stabilizata na odvozni cevni gumi transporter
  • Transport žlindre in stabilizata na prehodno deponijo s cevnim gumi transporterjem

 

Opis del:

Rudis je pričel izvedbo projekta s fazo načrtovanja. Naročniku smo predali gradbene podloge, izdelali izračune bilanc proizvodnje stranskih produktov ter izdelali celotno PZI dokumentacijo za izvedbo pogodbenih del ter vso potrebno delavniško dokumentacijo.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.
Sprejmi piškotke Zavrni piškotke Kaj so piškotki?