Umestitev novega plinskega motorja v Toplarno Polaj

Najpomembnejši projekt trboveljske Komunale v letu 2014 je umestitev novega plinskega motorja v Toplarno Polaj. Toplarna Polaj ima dve napravi za soproizvodnjo toplote in elektrike, od katerih vsaka proizvaja 3 MW električne energije in 3 MW toplot, obe napravi je izvedel Rudis. Prva od kogeneracijskih plinskih enot deluje že od leta 2005, druga pa od leta 2009. V letu 2008 je Rudis postavil še hranilnike toplote za optimizacijo delovanja toplarne.

V primerjavi z ločeno proizvodnjo električne energije je sočasna izraba zemeljskega plina za pridobivanje toplotne in električne energije energetsko izredno učinkovita, saj omogoča velike prihranke primarne energije in zmanjšanje stroškov energetske oskrbe. Tako tudi zmanjšujemo emisije ogljikovega dioksida (CO2) v ozračje.

Naročnik:
Javno podjetje Komunala Trbovlje d.o.o.
Zgrajeno:
2014
Obseg del:

Postavitev plinske kogeneracijske enote, izvedba gradbenih del ter dobava in montaža strojne in elektro opreme s sistemom vodenja in nadzora.

V oktobru 2014 bo potekal zagon nove enote in njena postopna vključitev v toplotno omrežje Toplarne Polaj in v elektroenergetsko omrežje Slovenije.

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Sprejmi piškotke Kaj so piškotki?